Thursday, July 14, 2011

Cerita Sedih Saya

Kali ini, pos nie aku tulis dalam bahasa sebab aku nak mesej aku sampai kepada semua orang yang baca blog aku ni. Aku nak lepas nie semua orang lebih berhati-hati dalam memilih kerjaya atau tempat bekerja. Kali ni, pos ni sgt panjang tapi ad mesej2 yang aku nk ketengahkan.

12hb Julai, 2011 : Hari aku bekerja di Nokia Center Pavillion. Shif aku ialah 10pg smpai 6ptg. Aku dtg keje aritu: 10.20pg. Aku tidak beritahu bahwa aku akan lmbat sbb ak pkir:
  • gtaw ke, xgtaw ke- lambat tetap lambat. ( so aku xgtaw lah)
  • kalo aku lmbat, sbgai org baru, aku rasa bley lg dpt 1st warning.
tetapi malangnya, bile ak smpai je kat kedai, nie yg bos ak ckp: 'Madi, nex time if you know that u're gonna b late, dun cum at al. Go home. I'm serious.' Aku telah dilayan bukan seperti seorg manusia mahupun rakyat malaysia, tapi aku dilayan mcm anjing. Lepas tu aku terus beredar tnpa ckp ap2, aku jus anta mesej karangan je kt die, ( the actual message wil not be shown to public unless it's necessary) ak tanya die n ingatkan die pasal undang2. Die xblas ap2.

13hb Julai, 2011: xsmpai 2 minit die jejak kaki kt kdai, dier terus panggil aku n mintak aku explain pasal msg ak, senang je aku jwb: 'emm..how shud i say diz..an opinion.' Die trus marah n tiaow aku lagi n lagi smpai die hmpir meletup dgn guna nada tinggi padahl aku lek slow talk, dier (the boss) yg overreacting.

Sentence yg aku keep on saying:

'i admit,it's my fault 2 be late, im not sayin dat ur wrong'

'i know ur my manager, dats why i respect u by not raisin my voice ( jus lik u)

'im not scoldin, but im askin u 2 appreciate my efforts 2 cum'

'dun misunderstand my sentences'

'in my opinion, i think i deserve a second chances as new staff here'

korg taw ap yg dier keep on balas?? :

'who do u think u r!?'

'ur jus the sale staf here! im the boss! ur th staf!' (even ak nie staf, xbrmksud ko bley lyn ak cm taik, tol x?)

'it's my shop! my rules! its my company! ( pdahal die pown duk dgr arahan dr bos dier, cmpany yg byr sewa kedai, bkn dier)

'U think i really need u here!? u think i can't find any other staff 2 mak sales?? who do u think u r??'

'idc wats ur problem 2 cum late, its not MY problem'

'its th rules dat iv ur 15mins late, u must go home, tak unpaid leave. iv u dun lik th rules, the u cn go home n dun cum again.'

so, smpailah dier hampir meletup ( ak rilek jer) kwn ak yg baik n ak rasa bley dprcayai dtg leraikan n suruh ak jgn lwn lg, n die tenagkan bos aku. Ak stil bleyh dgr dir kate kat blakang kaunter,' who does he tink he is?? aku nie bos dier taw, manager dier, dier 2 staff jer kat sni, nk melawan lgi..' ak dgr je la dr jauh. lpas customer sumer pown dah kuar coz tkut, aku pown p la mintak maaf blik, taw x dier kate ap?? :

'wats diz?? diz iz not a matter ov frgiveness o anythin. u dgr lg satu, diz iz my cmpany, its my rules, iv u dun like the rules o th system, u can pack ur things n go home, go find new work at other place.'

Pendek cerita, slama kitwrg debat n bertekak tu, xde satu benda yang aku cakap pown yang dier bleyh terima o dengar. Yang dier taw, die boss n die bleyh wat ap2 je yg die nk. Ak xleyh bersuara lgsung n pendapt ak xakn diterima. Ok.izzit jus me atau korg pown rasa ini kuasa vetto?? Dimana org yg brkuasa tinggi yg boleh brsuara n ad absolute power. dah mcm Tuhan dah. Dalam erti kata len there's no freedom ov speech.

Xlamer pastu, suddnly die wat briefing, kata org atasan dah tetapkn,
  • no more working shifts, only full time, 10 2 10
  • iv u cum late by 15 mins, u mus go home n take unpaid leave, unles u inform me eralier ( br nk gtaw, b4 nie xpena gtaw coz ak dtg awal o on time o lewat xsmpai 15 mins)
  • there's no such thing az time for merokok, sembahyang. only break time.
Ok. Aku mengaku yang ak terkedu skjap time tu. Hanya Tuhan je yg taw perasaan ak. Di sbalik muka yg ketat n kering nie, ak mnahan je air terjun mata yg nk mengalir. Bkn sbb aku salah tp sbb ak rasa teraniaya di mana suara n pndapat ak xdidengari. ( rupe2nya mcm nie lah Bersih 2 rasa). Ak dah xtaw nk mengadu kt saper lg melainkan Tuhan coz Tuhan je yg aku boleh harapkan. Ak akn kata bos mcm nie racist coz xbg ak p smbahyang yg sumer kaum yg pegi skolah taw itu wajib tuk Muslim n priority shud b given. Kalo korg ad alasan tuk kata ak salh, bia ku jwb awal2:
  • Bos ak dulu pown bkan Muslim tp dier rilek je bagi aku p smyg, smyg jumaat pown dier kasi
  • Kalo nk kata nie NGO, please lah, ayah ak dah keje kt NGO for more than 20 years, xpena ad issue pasal xleyh p smbhyg pown, die siap leyh p keluar tabligh lagi( tp tu ptional lah, so kna amik unpaid leave)
  • Kalo nk kata tgok bos, bos ke x bos ke, we r Malaysians, n we all know dat diz iz a Muslim country so priority shud b given, bkn nyer start livin lik Western where xperlu p smyg n kna jg kdai al th time.
  • Smyg bkannya 10 jam o even 1 jam, tp kurg dr 10 mins. kalo ad customer nk beli fon pown, rasernyer bley 2nggu lg cmpur bork2 ley lg tunggu jap


p/s: Mintak maaf kepada orang ramai kerana pos ini ada sedikit berunsurkan politik. Ini hanyalah aduan dan luahan ikhlas sebagai seorang rakyat, seorang Muslim, dan seorang manusia. Sekian.


No comments:

Post a Comment